Lyhyet

Autokorjaamolle sakot nostinten tarkastusten laiminlyönneistä

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kuopiolaisen autokorjaamon yhteisösakkoon ja sen omistajajohtajan sakkorangaistukseen autonostinten tarkastusten laiminlyönnistä. Kaikkiaan maksettavaa tuli yli 6 000 euroa.

Yrittäjä sai työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoa, joka yhdessä rikosuhrimaksun kanssa teki 950 euroa. Yhtiön saama yhteisösakko ja rikosuhrimaksu olivat yhteensä 3 300 euroa. Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön menettämään valtiolle työturvallisuusrikoksesta aiheutunutta hyötyä 2 000 euroa.

Korjaamon kolmeen autonostimeen ei ollut tehty lakisääteisiä vuosittaisia määräaikaistarkastuksia, mikä tuli ilmi työsuojelutarkastuksessa. Koska nostinten tarkastamatta jättäminen on rangaistavaksi säädetty laiminlyönti, työsuojeluviranomainen ilmoitti asian poliisille.

 

Nostimet on tarkastettava vuosittain

Työnantajien on teetettävä autonostimille sekä myös erilaisille henkilö- ja tavaranostimille tarkastus vuosittain samaan tapaan kuin autotkin on katsastettava vuosittain, muistuttaa ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työnantajien edustajat puolustautuvat oikeudenkäynneissä usein sillä, että he ovat noudattaneet työsuojelutarkastajan antamia kehotuksia. Tämä ei kuitenkaan poista rikosvastuuta, koska työnantajan on huolehdittava lakisääteisistä velvollisuuksistaan ilman tarkastajan puuttumista asiaan.

Tässäkin tapauksessa tarkastaja oli antanut yhtiölle kehotuksen tarkastusten teettämisestä, ja yhtiö oli sitä heti noudattanutkin.

Tarkastajan antama kehotus tai toimintaohje tarkoittaa sitä, että työnantaja on jo laiminlyönyt velvollisuuksiaan. Työsuojeluviranomainen on velvollinen ilmoittamaan sen tietoon tulleista laiminlyönneistä poliisille. Rikosilmoituksen voi jättää tekemättä vain, jos laiminlyönti on vähäinen.

– Työnantajien kannattaa noudattaa laissa säädettyjä velvoitteita, koska työturvallisuuteen liittyvien laiminlyöntien rikosoikeudelliset seuraamukset voivat tulla kalliiksi. Jos laiminlyöntien seurauksena sattuu tapaturma, voi työntekijä vammautua pysyvästikin ja työnantajalle tulla kymmenienkin tuhansien eurojen lasku. Tässä tapauksessa tapaturmaa ei ollut onneksi sattunut, Pelkonen toteaa.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 11.9.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje