Lyhyet

Epäasiallista kohtelua yhdistyksessä – toiminnanjohtajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut yhdistyksen toiminnanjohtajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Yhdistyksen työntekijän mukaan toiminnanjohtaja oli kohdellut häntä toistuvasti epäasiallisesti, mikä ilmeni muun muassa vähättelynä, syyttelynä ja huutamisena sekä työnteon epäasiallisena arvosteluna ja työnteon vaikeuttamisena.

Käräjäoikeus katsoi työpaikalla olleen ilmapiiriin ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Toimitusjohtaja oli kohdellut työntekijää epäasiallisesti muun muassa kohdistamalla häneen väheksyviä ja pilkkaavia puheita, huutamalla ja työntekoa vaikeuttamalla. Näin hän oli rikkonut tahallaan työturvallisuusmääräyksiä.

Toiminnanjohtaja eli työnantajan edustaja ei ollut myöskään selvittänyt, tunnistanut eikä arvioinut työn haitta- ja vaaratekijöitä.

Häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat hyvin merkittäviä haitta- ja vaaratekijöitä, jotka voivat aiheuttaa työntekijöille terveyshaittoja.

– Työnantajan tulee jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työyhteisön tilaa, myös työyhteisön sosiaalista toimivuutta, jotta myös työssä kuormittumista sekä häirintää ja epäasiallista kohtelua voitaisiin havaita riittävän ajoissa. Työnantajalla ja työnantajan edustajilla on lisäksi velvollisuus ryhtyä toimiin tietoon tulevissa yksittäistapauksissa, toteaa työsuojelulakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 24.5.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje