Lyhyet

Erillislaki takaa brittien työnteko-oikeuden brexitistä huolimatta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Suomi sääti erillislain Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oleskeluoikeuden jatkamiseksi Suomessa määräajaksi. Erillislaki säädettiin siltä varalta, että Britannia eroaa Euroopan unionista ilman erosopimusta, jolloin brittien oleskeluoikeus Suomessa ei olisi enää voimassa.

Erillislakia sovelletaan ennen Britannian eroamista Euroopan unionista Suomeen saapuneeseen Britannian kansalaiseen, joka on rekisteröinyt oikeutensa oleskella Suomessa tai jättänyt sitä koskevan rekisteröintihakemuksensa Maahanmuuttovirastolle ennen eroa, sekä hänen perheenjäseneensä.

Maahanmuuttovirasto ohjeistaa Britannian kansalaisia ja heidän perheenjäseniään rekisteröitymään ennen eroa, sillä rekisteröityneet Suomessa asuvat britit voivat jatkaa oleskeluaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vuoden 2020 loppuun saakka.

Britannian EU-eropäivää siirrettiin jäsenmaiden johtajien huippukokouksessa 10.4. tämän vuoden lokakuun loppuun asti.

Jos rekisteröintihakemus hylätään, hakijan oikeus oleskella Suomessa lakkaa, kun hylkäävä päätös on tullut lainvoimaiseksi.

Eropäivän jälkeen Britanniasta tulee niin sanottu kolmas maa ja sen kansalaisista kolmannen maan kansalaisia, joiden eron jälkeinen oleskelu ja työnteko Suomessa edellyttävät oleskelulupaa. Tämä koskee myös ennen eropäivää Suomessa oleskelleita rekisteröinnin tekemättä jättäneitä.

Miten työnteko-oikeus voidaan varmistaa, jos brexit toteutuu ilman erosopimusta?

Työnantaja voi varmistautua ulkomaalaislain edellyttämällä tavalla työnteko-oikeudesta pyytämällä työntekijältä selvityksen oleskeluoikeuden rekisteröinnistä, jos kyse on jo ennen eropäivää maassa oleskelevasta brittikansalaisesta. Jos maassa oleskeleva ei ole rekisteröinyt oleskeluoikeuttaan ennen eropäivää, hän tarvitsee työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan.

Artikkelia on muutettu 11.4. lisäämällä Britannian uusi eropäivä 31.10.2019.

Työsuojeluhallinnon tiedote 3.4.2019
Lue myös Ulkomaisen työvoiman käyttö vaatii tarkkuutta

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje