Lyhyet

Eteisvärinäriskiä ennustaa naisella painoindeksi, miehellä vyötärönympärys

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Lihavuus on tunnettu eteisvärinä-rytmihäiriöiden riskitekijä, mutta lihavuuden eri mittaustavat saattavat antaa erilaisen riskiarvion miehille ja naisille. Tuoreen tutkimuksen perusteella painoindeksi sopii paremmin naisille ja vyötärönympärys miehille. Havainnot perustuvat mittavaan, yli 2 miljoonan potilaan terveystiedot kattavaan aineistoon.

Tulosten perusteella jokainen 5 pisteen lisäys painoindeksissä suurensi miesten sairastumisriskiä 65 prosenttia ja naisten 36 prosenttia. Jokainen 10 senttimetrin lisäys vyötärönympäryksessä liittyi puolestaan 47 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin miehillä ja 37 prosenttia suurempaan naisilla.

Vaikka riskit olivat suurempia miehillä kumpaakin lihavuuden määritystapaa käytettäessä, vyötärölihavuus oli analyysin perusteella parempi keino ennustaa miesten eteisvärinäriskiä. Naisilla parempaan tulokseen päästiin painoindeksillä.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkärien kannattaisi mahdollisuuksien mukaan suosia vyötärönympäryksen mittaamista miehillä ja painoindeksiä naisilla, kun he haluavat arvioida potilaiden eteisvärinäriskiä.

Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Alle 40-vuotiaista siihen sairastuu vuosittain noin yksi tuhannesta. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje