Työelämä

Eväiden syönti työlounaalla on yleistä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Työssä käyvät syövät yleisimmin lounaalla eväitä. Korkeakoulutetut nauttivat lounaan henkilöstöravintolassa muita useammin. Tiedot selviävät FinRavinto 2017 -tutkimuksesta, jossa kartoitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden elintarvikkeiden kulutusta ja ravintoaineiden saantia.

Useimmiten lounas syödään eväänä, koska mahdollisuutta henkilöstöravintolassa ruokailuun ei ole. Eväitä söi tutkimuksen mukaan neljännes miehistä ja neljä kymmenestä naisesta.

Niiden työntekijöiden keskuudessa, joilla oli mahdollisuus syödä henkilöstöravintolassa, se oli ylivoimaisesti suosituin lounaan syöntipaikka. Miehillä myös muissa ravintoloissa lounastaminen oli suhteellisen yleistä henkilöstöravintolan puuttuessa. Henkilöstöravintolassa lounasti runsas viidennes miehistä ja noin neljännes naisista.

Henkilöstöravintolassa lounastaessa miehet valitsivat kasviksia, kalaruokia, maitovalmisteita sekä liha- ja kananmunaruokia. Eväitä syöneillä naisilla puolestaan hedelmien ja viljavalmisteiden käytön suuri osuus viittaa lounassalaattien ja eväsleipien syömiseen.

Henkilöstöravintoloiden saatavuus vaihtelee merkittävästi paikkakunnittain, ammattialoittain ja sosioekonomisen aseman mukaan. Henkilöstöravintolan käyttäjät syövät yleisemmin kasviksia ja kalaa kuin muut. Lounas vastaa tältä osin suosituksia paremmin kuin eväsruokailu tai kotona syöminen.

Tutkijat uskovat, että työntekijöiden ruokavalion laatu paranisi ja sosioekonomiset erot kaventuisivat, jos henkilöstöravintoloiden saatavuus paranisi.

Henkilöstöravintoloiden palveluja käytettiin vähiten Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yleisintä henkilöstöravintolassa syöminen oli varsinaissuomalaisilla naisilla. Seuraavaksi yleisintä henkilöstöravintolassa syöminen oli Uudellamaalla ja pohjoispohjanmaalaisten naisten keskuudessa.

Lähde:
Liisa Valsta, Niina Kaartinen, Heli Tapanainen, Satu Männistö, Katri Sääksjärvi (toim.) Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018.

Kuva: Pixabay

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje