Lyhyet

Huolestuneet miehet mahdollisesti alttiimpia sydänriskitekijöille

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Toistuvasti huolestuneet, ahdistuneet ja neuroottisuuteen taipuvaiset miehet saattavat olla suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaarassa.

Tutkimukseen osallistui hieman alle 1 600 keskimäärin 53-vuotiasta miestä, joita seurattiin vuodet 1975–2015. Miehet tutkittiin 3–5 vuoden välein ja huolestuneisuutta ja neuroottisia piirteitä kartoitettiin seurannan alussa.

Sydän- ja diabetesriskitekijät yleistyivät tasaisesti kaikilla miehillä ikääntymisen myötä, mutta erityisesti niin kävi miehille, jotka olivat oman arvionsa mukaan taipuvaisia neuroottisuuteen ja huolestuivat helposti. Ero ei ollut kuitenkaan suuren suuri, sillä näille miehille kasaantui vuosien varrella ainakin kuusi riskitekijää noin 10–13 prosenttia todennäköisemmin kuin muille, tulokset osoittivat.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta luonteenpiirteiden ja tunne-elämän on osoitettu vaikuttavan terveyteen monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Optimistisesti elämään suhtautuvat voivat esimerkiksi säästyä monilta sydän- ja verisuonitautien oireilta muita todennäköisemmin. Myös masennus ja mahdollisesti myös syövät ovat heillä harvinaisempia. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta todennäköisesti stressi ja elämäntavat selittävät sen ainakin osittain.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje