Lyhyet

Korkea verensokeri kasvattaa diabeetikon koronariskiä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Diabetesta sairastavilla on suurentunut riski joutua sairaalahoitoon ja menehtyä koronavirusinfektion seurauksena, mutta potilaiden riskit vaihtelevat. Tuoreen tutkimuksen perusteella ennuste on heikompi, jos potilaan veren HbA1c-tasot ovat korkeat tai hän saa insuliinihoitoa. HbA1c eli glykosyloitunut hemoglobiini kuvaa veren sokeritasoja.

Samansuuntaista on havaittu aiemminkin, ja yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimukseen osallistui 65 000 yhdysvaltalaista diabetespotilasta, jotka olivat sairastuneet koronavirusinfektioon.

Tulosten perusteella potilaat, joiden HbA1c-tasot olivat yli 9 prosenttia, joutuivat koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon, teho-osastolle ja menehtyivät noin 30 prosenttia todennäköisemmin kuin potilaat, joiden HbA1c oli alle 7 prosenttia. Myös insuliinihoito liittyi suurempiin riskeihin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä käyttävien riskit olivat pienempiä, ja kyseisiin lääkkeisiin liittyi mahdollisesti vähäinen suojavaikutus. Metformiinia, GLP1-valmisteita tai SGLT2:n estäjiä saavat joutuivat koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon 6–12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut potilaat. Myös heidän riskinsä menehtyä koronavirusinfektioon oli pienempi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje