Lyhyet

Istumisen terveyshaitat pienentyvät, jos jaloittelee tunnin välein

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Istuminen ja fyysisesti passiivinen elämäntapa voivat altistaa monille sairauksille, tutkimuksista tiedetään. Haittoja voi kuitenkin vähentää liikkumalla ja jaloittelemalla tunnin välein.

Tuoreen tutkimuksen perusteella pieni kuuden minuutin reippailu tunnin välein paransi tyypin 2 diabetesta sairastavien aterianjälkeisiä insuliini- ja glukoositasoja istumiskokeen aikana.

Tutkimukseen osallistui 23 tyypin 2 diabetesta potevaa keskimäärin 62-vuotiasta. Tutkimuksessa he kolmena eri ajankohtana joko istuivat seitsemän tuntia putkeen tai tekivät kevyitä jumppaliikeitä puolen tunnin tai tunnin välein.

Verrattuna seitsemän tunnin istumiseen tunnin välein tehdyt kuuden minuutin kevyet jumppaliikkeet laskivat istujien glukoosi- ja insuliinitasoja huomattavasti. Puolen tunnin välein tehdyt kolmen minuutin jumpat eivät auttaneet.

Aiemmissa tutkimuksissa fyysinen passiivisuus on liitetty muun muassa sydäntautiriskiin sekä suurempaan kuolleisuuteen. Istumisen vähentäminen ja pätkiminen on puolestaan liitetty terveysriskien pienentymiseen, mutta fyysisen passiivisuuden terveyshaitat näkyvät myös henkilöillä, jotka harrastavat liikuntaa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje