Lyhyet

Jätepuristin aiheutti tapaturman rakennustyömaalla

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijä loukkasi sormensa käyttäessään jätepuristimen kaatolaitetta rakennustyömaalla. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut työmaan vastaavana mestarina ja työnantajan edustajana toimineen henkilön 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Työntekijä käytti laitteen hallintalaitteita oikealla kädellä ja pani vasemman käden jätepuristimen ja kaatolaitteen väliin siten, että kolme sormea oli vaara-alueella. Kun hän nosti kaatolaitetta ylös, hänen sormensa jäivät kaatolaitteen ja jätepuristimen väliin. Työtapaturma sattui Tampereella keväällä 2017.

Laitteen mekaaninen toimivuus oli tarkastettu ennen käyttöönottoa, mutta normaalissa toiminnassa havaittavissa olevia riskejä ei ollut arvioitu ja siksi puristimen vaarallisuutta yhdellä kädellä käytettäessä ei ollut huomattu. Käräjäoikeus katsoi, että jos laite olisi tarkastettu myös vaarojen näkökulmasta, tapaturman mahdollisuus olisi voitu havaita.

Käräjäoikeuden mukaan CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus eivät yksinään ole riittävä tae koneen turvallisuudesta, vaikka käyttöönottajalla on sinänsä oikeus luottaa, että esimerkiksi vaatimusten mukainen ja CE-merkitty kone täyttää kansalliset määräykset.

Työnantajan on työturvallisuuslain mukaan ennen koneen käyttöönottoa varmistettava, että laite soveltuu tulevaan käyttöön ja olosuhteisiin. Lisäksi on selvitettävä ja arvioitava vaarat sekä poistettava tai ainakin minimoitava ne.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje