Lyhyet

Jätteenkuljetusauton nostolaitteen vika johti tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut jätteenkuljetusyritykselle 2 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yhtiön esimies sai 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Yrityksen työtekijälle sattui vuonna 2021 työtapaturma, kun hän tyhjensi jäteastiaa jätteenkuljetusautoon. Työntekijä oli käyttänyt mukanaan ollutta puukappaletta estääkseen jäteastiaa irtoamasta auton nostolaitteesta. Noston yhteydessä työntekijän käsi puristui nostolaitteen ja jätteenkuljetusauton väliin.

Käräjäoikeus velvoitti yhtiön maksamaan työntekijälle 3 000 euroa korvauksia kivusta ja särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä korvaamaan kaksi kolmasosaa tämän oikeudenkäyntikuluista. Sekä esimiehen että yhtiön on myös maksettava rikosuhrimaksua, ja esimiehen on lisäksi korvattava todistelukustannuksia valtiolle.

Jätteenkuljetusauton nostolaiteen toimivuudessa oli ollut ongelma, jonka työntekijä oli yrittänyt ratkaista omalla menetelmällä. Käräjäoikeuden mukaan esimies oli tiennyt nostolaitteen toimivan puutteellisesti mutta ei ollut ryhtynyt ratkaisemaan ongelmaa. Työnantaja ja esimies eivät kuitenkaan olleet tienneet työntekijän käyttämästä menetelmästä. Käräjäoikeus totesikin, että myös työntekijän omalla toiminnalla oli osuutensa tapaturmaan.

Käräjäoikeus katsoi, ettei työnantaja ollut riittävän järjestelmällisesti selvittänyt ja tunnistanut työnteon riskejä. Vastuu riskien selvittämisestä ja arvioinnista olisi ollut ensisijaisesti toimitusjohtajalla. Hänen osaltaan syyteoikeus oli kuitenkin vanhentunut, mikä ratkaistiin erillisellä päätöksellä.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (12.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje