Lyhyet

Jos limusta on vaikea luopua, laihduttajan kannattaa vaihtaa sokerittomaan juomaan

Sokerilla makeutettujen juomien vaihtaminen sokerittomiin tai vähäsokerisiin vaihtoehtoihin auttaa laihtumaan yhtä hyvin kuin veteen vaihtaminen, tuore tutkimus osoittaa. Sokerijuomat ovat monille keskeinen liikaenergian lähde, ja siksi niiden kulutusta olisi hyvä vähentää.

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Tutkimuksissa selvitettiin sokerijuomien korvaamista sokerittomilla tai vähäsokerisilla juomilla tai vedellä. Tulokset perustuvat 17 tutkimuksen aineistoihin ja yhteensä yli 1 700 keskimäärin 33-vuotiaan seurantatietoihin.

Sokerijuomien vaihtaminen sokerittomiin juomiin pudotti osallistujien painoa, pienensi painoindeksiä ja rasvaprosenttia sekä vähensi maksaan kertynyttä rasvaa, analyysi osoitti. Vaikutus oli samansuuntainen kuin tutkimuksissa, joissa sokerijuomat on korvattu vedellä.

Lisätyllä sokerilla makeutetut juomat ovat erityisen lihottavia, koska ne sisältävät paljon energiaa. Nestemuodossa nautittuna sokerit eivät myöskään lisää kylläisyyttä samaan tapaan kuin kiinteässä muodossa.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista vähintään ylipainoisia on 63 prosenttia naisista ja 72 prosenttia miehistä. Lihavia on naisista 28 ja miehistä 26 prosenttia. Melkein joka toisella aikuisella on vyötärölihavuutta.
Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Noin 160-senttimetrisille tämä tarkoittaa 77–90:tä kiloa ja 180-senttimetrisille 97–113:ea kiloa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje