Lyhyet

Kahviloiden ja ravintoloiden kesätyöt valvonnan kohteena

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Suomen työsuojelutarkastajat tarkastavat tänä kesänä kahviloita, ravintoloita ja muita ravitsemisalan kesätyöpaikkoja. Tarkastuksia tehdään sataan kohteeseen, joiden joukossa on myös vain kesällä toimivia paikkoja.

Työehdot ovat kausityöntekijöillä samanlaiset kuin muillakin työntekijöillä. Työsuojelutarkastajat ovat laatineet työnantajille muistilistan asioista, joissa aiempina kesinä on havaittu puutteita:

Työsuhteen ehdot

  • Tee työsopimus kirjallisesti. Toinen vaihtoehto on antaa työntekijälle tiedot työnteon keskeisistä ehdoista.
  • Anna määräaikaiselle työntekijälle tieto työn päättymisajasta tai sen arviosta ja määräaikaisuuden perusteesta.
  • Maksa alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Alan yleissitovat työehtosopimukset määrittelevät muun muassa vähimmäispalkan. Huolehdi myös lomakorvausten maksamisesta työsuhteen päättyessä.

Työvuoroluettelo

  • Laadi työvuorolista noudattaen alan yleissitovia työehtosopimuksia.
  • Muista, että työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman työnantajan ja työntekijän suostumusta.

Tauotus

  • Järjestä työn lomaan mahdollisuus taukoihin, jotka sallivat lyhytaikaisen poistumisen työpisteestä. Taukojen määrä ja pituus määräytyvät työajan ja alan työehtosopimuksien mukaan.

Työterveyshuolto

  • Huolehdi lakisääteisen työterveyshuollon järjestämisestä silloinkin, kun työpaikalla on vain määräaikaisia työntekijöitä tai vain yksi työntekijä.

Väkivallan uhka

  • Selvitä ja arvioi työhön liittyvä asiakasväkivallan uhka. Käsittele asia työntekijöiden kanssa ja varmista, että he tietävät miten toimia uhkaavassa tilanteessa.

Tarkemmat ohjeet saa työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta. Ongelmatilanteisiin voi kysyä apua myös työsuojeluviranomaisen valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta, p. 0295 016 620.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje