Lyhyet

Kansanmaski ei ole hengityksensuojain

| Teksti: Kirsi Väisänen

Kansanmaskeja on markkinoitu virheellisesti hengityksensuojaimina. Kansanmaskeissa ei saa olla väitteitä, että ne suojaisivat käyttäjäänsä virustartunnoilta.

Kansanmaskin tarkoituksena on suojata muita ihmisiä käyttäjän pärskeiltä. Jos käyttäjällä on virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta.  Kansanmaski ei kuitenkaan suojaa itse käyttäjää virustartunnalta.

Hengityksensuojaimet puolestaan suojaavat myös käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille. Kansanmaskeja koskevat yleisten kulutustavaroiden vaatimukset.

Myyjä on aina vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Siksi palautetta kannattaa antaa ensisijaisesti myyjälle. Jos asiat myyjän kanssa eivät etene toivotulla tavalla, voi tuotteesta tehdä ilmoituksen myös Turvatekniikan keskukselle, joka valvoo kansanmaskien ja kuluttajille myytävien hengityksensuojaimien turvallisuutta Suomessa.

Myös antimikrobisilla aineilla käsiteltyjä maskeja on ollut kaupan. Niiden tehosta ei ole tietoa. Osa aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. Viranomaiset eivät ole testanneet näitä tuotteita, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista sanoo.

Lue aiheesta: Kangasmaskien käyttö vähentäisi tartuntoja – polyesterimateriaali puuvillaa parempi

Lisätietoa: tukes.fi/hengityssuojaimet

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje