Lyhyet

Kasviperäinen ruoka näyttäisi edistävän työntekijöiden mielenterveyttä

Kasviperäisen ruoan näytöstä mielenterveyden edistämisessä saatiin uutta näyttöä. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa sen käytön todettiin olevan yhteydessä parempaan mielenterveyteen.

| Teksti: Kirsi Väisänen

Tutkimuksessa havaittiin työpaikkaruokailun ja korkeamman sosioekonomisen aseman olevan yhteydessä runsaampaan kasviperäisen ruoan, kuten hedelmien, marjojen ja kasvisten, nauttimiseen. Tällä taas todettiin olevan yhteys parempaan mielenterveyteen. Tuloksissa ei ollut eroja sukupuolten välillä.

Tutkija, FT Elina Mauramo selvitti työpaikkaruokailun, kasviperäisen ruoan käytön ja mielenterveyden välisiä yhteyksiä kunta-alan työntekijöillä.

– Runsaasti kasvikunnan tuotteita sisältävää Välimeren maiden ruokavaliota koskeneissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että tietyt kasviperäisen ravinnon sisältämät ravintoaineet voivat vaikuttaa mielialaan ja mielenterveyteen. Tällaisia vaikutusmekanismeja olisikin kiinnostavaa selvittää tarkemmin myös suomalaisessa työntekijäväestössä, koska mielenterveydellä on suuri merkitys työkyvyn ja työssäjaksamisen kannalta. Olisi tärkeää löytää vaikuttavia keinoja mielenterveyden edistämiseen elintapojen avulla, sanoo Mauramo Tiedon silta -lehdessä.

Lisätietoa: Työpaikkaruokailu ja kasviperäisen ruoan käyttö kunta-alan työntekijöillä – yhteydet mielenterveyteen ja työkykyyn

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje