Miten kattotyömaalla on huolehdittu putoamissuojauksesta, kulkuteistä ja työalueen rajauksesta? Ovatko työtelineet ja -pukit, tikkaat, koneet ja laitteet asianmukaisia? Entä henkilönsuojaimet?

Työsuojelutarkastajat kiinnittävät näihin kysymyksiin entistä enemmän huomiota, sillä työsuojeluviranomainen on tehostanut koko maassa kattotyömaiden valvontaa. Tavoitteena on ehkäistä vakavia putoamisturmia.

Jos työoloissa havaitaan puutteita, jotka ovat vaaraksi terveydelle tai joista voi jopa aiheutua hengenvaara, työsuojelutarkastaja voi asettaa työmaan tai osan siitä väliaikaiseen käyttökieltoon. Eniten puutteita kattotyön tarkastuksilla on havaittu putoamissuojauksen järjestämisessä ja nousuteissä.

– Putoussuojauksissa rakenteellinen ratkaisu on ensisijainen, näissä on ollut paljon puutteita. Tarkastuksilla on havaittu, että vaikka katolle on tehty suojakaiteet, ne eivät ole aina täyttäneet turvallisuusvaatimuksia. Kaiteissa on ollut aukkoja, jolloin varautuminen putoamistapaturmiin ei ole riittävää, kertoo ylitarkastaja Anette Lehtonen.

Lehtonen muistuttaa, että nojatikkaita ei saa käyttää nousutienä, vaan kulkutie katolle pitää järjestää turvallisuusmääräysten mukaisilla askelmallisilla kulkuteillä, esimerkiksi porrastorneilla.

Lisätietoa työtelineistä ja nousuteistä saa työsuojelun vastuualueiden rakennusalan valvonnan muistiosta Työtelineiden ja nousuteiden valvonta. Neuvoja lainsäädännön edellyttämään työturvallisuuden tasoon liittyvissä kysymyksissä voi kysyä työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje