Lyhyet

Putoamissuojauksen laiminlyönti toi tuomion

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennustyömaalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa tuli ilmi, ettei työmaalla noudatettu putoamissuojausta koskevia turvallisuusmääräyksiä. Rakenteilla olleen rivitalon katon reunoilla ei ollut suojakaiteita eikä työntekijöillä ollut käytössään turvavaljaita ja -köysiä. Työmaalle ei myöskään ollut laadittu  putoamissuojaussuunnitelmaa ennen rakennustöiden aloittamista. Aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja teki tarkastuksen syksyllä 2017.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen toimitusjohtajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Oikeudenkäynnissä jäi epäselväksi, kenen vastuulla putoamissuojaussuunnitelman laadinta oli ollut. Käräjäoikeus katsoi, ettei työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä ollut järjestetty yrityksessä tarpeeksi selvästi ja että toimitusjohtaja ei ollut riittävällä tavalla organisoinut ja valvonut kirjallisten työturvallisuussuunnitelmien tekoa ja toteutusta. Työnantaja ei voi välttyä vastuulta työkiireisiin vetoamalla.

Jos työturvallisuusmääräysten mukaisia tehtäviä ei ole delegoitu kenellekään, vastuu niistä on linjaorganisaatiossa ylimmällä johdolla, muistutetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.2.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje