Lyhyet

Vakavia työtapaturmia jää ilmoittamatta

| Teksti: Helinä Kujala

Osa työnantajista rikkoo velvollisuuttaan ilmoittaa vakavasta työtapaturmasta työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluyhteistoimintaa koskevan lain mukaan kuolemaan tai vaikeaan vammaan johtaneesta työtapaturmasta on ilmoitettava poliisille ja Aluehallintovirastolle. Ilmoittamatta jättäminen on työturvallisuusrikkomus, josta voidaan tuomita sakkorangaistus.

– Vaikealaatuinen vamma on sellainen, joka suurella todennäköisyydellä jää pysyväksi ja vaikeuttaa loukkaantuneen normaaleja toimintoja, sanoo lakimies Matti Suontausta. Hän toimii Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella työtapaturmien tutkintaryhmän koordinaattorina.

Työsuojeluviranomaisella on parhaillaan tutkinnassa useita työnantajan ilmoittamatta jättämiä ja vakavaksi epäiltyjä työtapaturmia. Laiminlyöntejä sattuu eri puolilla maata.

– Vakavat työtapaturmat tulevat lähtökohtaisesti aina työsuojeluviranomaisen tietoon, viimeistään poliisin tekemän ilmoituksen perusteella. Siksi työnantajan ei hyödytä jättää niitä ilmoittamatta, Suontausta muistuttaa.

Kun työsuojeluviranomainen on saanut tapaturmasta tiedon, se pyrkii tutkinnallaan selvittämään siihen johtaneet syyt. Tämä on tärkeää, jotta vastaavat tapaturmat voitaisiin tulevaisuudessa ehkäistä.

Myös vahingoittuneen työntekijän etu on, että tapaus tutkitaan mahdollisimman pian, jotta olosuhteet ovat mahdollisimman samanlaiset kuin tapaturmahetkellä. Tutkinta hankaloituu, jos tapaturmasta ehtii kulua useita kuukausia.

Lisätietoa tapaturmien tutkinnasta

(Lähteenä Lounais-Suomen aluehalllintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje