Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastavat hiihtokeskuksia ja köysiratalaitteistoja vuoden 2020 aikana. Valvontahanke on valtakunnallinen, ja noin 40 prosenttia tarkastettavista kohteista on Pohjois-Suomen alueella.

– Tavoitteenamme on tunnistaa merkittävimmät riskit ja kohdentaa valvontaa siten, että köysiratalaitteistojen parissa työskentelevien henkilöiden työolosuhteet ja työturvallisuus paranevat, kertoo hankkeen koordinaattori Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Euroopan parlamentin ja neuvoston uusi asetus (EU) 2016/424 korvaa köysiratalaitteistoja koskevan direktiivin ja sen kansalliset versiot eli Suomessa valtioneuvoston asetuksen henkilökuljetukseen tarkoitetuista köysiratalaitteistoista.

– Varmistamme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, että työpaikoilla on riittävät tiedot uudesta EU-asetuksesta ja kansallisesta asetuksesta, Rajala sanoo.

Työsuojeluvaltuutetulle tieto tarkastuksesta

Tarkastajat selvittävät esimerkiksi, onko laitteen huoltotasot putoamissuojauksen kannalta turvallisia käyttäjille. Lumettomana aikana kiinnitetään huomiota myös hiihtohissipyöräilyyn. Lisäksi markkinavalvontatarkastuksilla selvitetään, onko CE-merkintä asianmukaisesti hiihtohissien turvakomponenteissa ja ovatko EU-vaatimuksenmukaisuusvakuutukset kunnossa.

Rajala muistuttaa, että työnantajan on ilmoitettava tarkastuksesta työpaikan työsuojeluvaltuutetulle.

– Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava siitä, että työsuojeluvaltuutettu on tarkastuksessa läsnä. Mikäli työpaikalla ei ole työsuojeluvaltuutettua, asiasta on ilmoitettava työntekijöille muuten sopivalla tavalla.

Hankkeen yhteistyötahoja ovat Suomen Hiihtokeskusyhdistys Ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Tukes ja alan muut toimijat.

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualueen tiedote 17.12.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje