Lyhyet

Kattotyöntekijän putoamisturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Kattosaneerauksia tekevän yrityksen työntekijä loukkaantui liukastuttuaan ja pudottuaan katolta omakotitalotyömaalla. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut sekä yrityksen toimitusjohtajan että työmaan päätoteuttajana toimineen yhtiön toimitusjohtajan 35 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Keravalla sijainneessa työkohteessa saneerattiin omakotitalon harjakattoa noin viikon kestävässä hankkeessa. Työmaalle ei ollut laadittu putoamissuojaussuunnitelmaa. Telineiltä puuttuivat kaiteet, koska työmaalla ei ollut sopivia osia niiden kiinnittämiseen. Myöskään turvavaljaiden kiinnittämiseen ei ollut paikkaa.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittujen olisi kuulunut huolehtia työmaan työturvallisuudesta, vaarojen kartoittamisesta ja työntekijöiden perehdyttämisestä työturvallisuuteen. Vastuuta ei voi delegoida muille. Heidän olisi pitänyt tietää työkohteen turvallisuuspuutteista, mutta he eivät olleet käyneet työmaalla. Turvallisuudesta huolehtiminen oli jätetty kokonaan työntekijöiden vastuulle: pudonnut työntekijä kertoi saaneensa ohjeita työmaalla toimimiseen vain sähköpostitse.

Tapaturma sattui marraskuussa 2016, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa toukokuussa 2019.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje