Lyhyet

Klapikoneella sattunut työtapaturma toi sakot kaupungille

| Teksti: Helinä Kujala

Ylivieskan kaupungin työllisyyspalvelukeskuksessa sattui vuonna 2020 työtapaturma klapikonetta käytettäessä. Oulun käräjäoikeus on tuominnut kaupungille 10 000 euron yhteisösakon ja päiväsakkoja johtohenkilöille.

Tapaturman sattuessa lähiesimiesvastuussa ollut työllisyyspalveluyksikön teknisen palvelun työnohjaaja sai 40 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi toiselle työnohjaajalle tuomittiin 35 päiväsakkoa ja työllisyyspalveluyksikön johtajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Koneella työskenneltiin käyttöohjeiden vastaisesti

Tapaturman sattuessa työntekijä oli ollut työparinsa kanssa halkomassa klapikoneella jo kertaalleen halottuja puita pienemmäksi. Toinen heistä oli käyttänyt koneen hallintalaitteita, ja toinen oli heittänyt halkoja terän puoleisesta päästä takaisin koneen halkaisutilaan.

Työntekijän takaisin heittämä halko oli jäänyt poikittain halkaisutilaan, ja hän oli oikaissut halkoa. Samaan aikaan työpari oli epähuomiossa vääntänyt koneen käyttövivusta, minkä seurauksena työntekijän käsi oli puristunut terää vasten.

Käyttöohjeen mukaan klapikonetta sai käyttää vain yksi henkilö ja käyttö edellytti ohjeeseen tutustumista. Vaara-alue konetta käytettäessä oli kymmenen metriä, ja käyttäjän tuli varmistaa, että vaara-alueella oleva henkilö tuntee turvallisuusohjeet.

Käräjäoikeuden mukaan klapikoneella oli työskennellyt useita työntekijöitä yhtä aikaa, eikä sitä ollut käytännössä koskaan käyttänyt vain yksi henkilö. Klapikoneella oli myös käytetty yleisesti työtapaa, jossa halkoja oli syötetty ja poistettu halkaisuterän kautta.

Työntekijät pitää perehdyttää koneiden turvalliseen käyttöön

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huomioida valmistajan ohjeet koneen ja laitteen käytössä sekä muissa siihen liittyvissä toiminnoissa. Ohjeiden tulee olla työntekijöiden saatavissa ja ymmärrettävissä. Työnantajan pitää perehdyttää työntekijä koneiden turvalliseen käyttöön. Ennen uuden työn tai työvaiheen alkua on myös varmistettava, että työntekijä osaa noudattaa ohjeita.

 

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 2.1.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje