Lyhyet

Vaarallisen klapikoneen lainaaminen toi tuomion

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Savon käräjäoikeus ratkoi kesällä tapausta, jossa mies oli lainannut vaaralliseksi muokattua klapikonetta pojalleen. Tämä oli teettänyt koneella työtä työntekijällään, joka loukkasi kätensä suojaamattomaan syöttörullaan polttopuita tehdessään.

Oikeus tuomitsi konetta lainanneelle pojalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi 20 päiväsakkoa sai työnjohtaja, jonka poika oli palkannut maatilalleen. Tämä ei ollut selvittänyt laitteen suojaustarvetta eikä ollut hankkinut sen käyttöohjeita työntekijän käyttöön.

Klapikoneen alun perin ostanut mies oli tehnyt itse koneeseen liitettävän tukkipöydän eli metalliputkisen kehikon, josta puunrangat pystyi syöttämään pilkottaviksi. Hän oli kiinnittänyt tukkipöytään konevoimalla pyörivän syöttörullan, joka helpotti rankojen syöttämistä.

Koneen valmistajan mukaan syöttörullaan tulee asentaa suojaverkko, mitä mies ei ollut tehnyt. Hänet käräjäoikeus tuomitsi 15 päiväsakkoon terveysrikoksesta, koska hän oli lainannut vaarallista konetta pojalleen.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 17.6.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje