Työhyvinvointi

Korona kohotti uniapneaa sairastavan terveysriskiä

Suurin osa uniapneaa sairastavista ei tiedosta sairauttaan, myöskään terveysriskit eivät ole olleet yleisesti tiedossa. Vaarallisuus on noussut esiin vasta viimeksi kuluneen parin vuoden aikana. Se on lisännyt tutkimuksiin hakeutuvien määrää.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Mies nukkuu selällään kuorsaten.

Hoitamattomana uniapnea altistaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille, kuten aivoverenkiertohäiriölle. Siksi tilan tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää.

Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaa arviolta 17 prosenttia työikäisistä miehistä ja 9 prosenttia naisista, ja heistä jopa 80 prosentin arvioidaan olevan ilman diagnoosia. Näin kertoi Duodecim-lehti artikkelissaan vuodelta 2019.

Uusimpana vaikean koronataudin riski

Korona-aika on tuonut uniapneasta kärsiville myös uuden riskin. Heillä on suurempi mahdollisuus sairastua koronataudin vaikeaan muotoon. Riski on katsottu niin suureksi, että ylipainelaitetta uniapnean takia käyttävät ovat ryhmässä, joka rokotetaan järjestyksessä toisena.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa 1.2.2021 mennessä diagnosoiduissa 20–69-vuotiaissa koronatapauksissa oli 1 665 uniapneaa sairastavaa henkilöä, joista 954 oli ennen covid-19-tautia ollut uniapnean takia erikoissairaanhoidossa.

Uniapnea rajoittaa ajolupia

Uniapneasta kärsivän päiväaikainen väsymys ja nukahtelutaipumus lisäävät onnettomuusriskiä.  Siksi erityisesti autoilijan kannattaa tutkituttaa itsensä. Lääkäri voi evätä ajoluvan siksi aikaa, että vaiva on hoidossa.

Useita ammattiautoilijoita koskevat vielä tiukemmat vaatimukset, ja ajoluvan estää uniapneasta johtuva lievempikin vireystilan häiriö. Tilapäinen ajokielto annetaan heti tutkimusten alkaessa lääkärin harkinnan perusteella. Hoitovaste on saavutettava kuuden kuukauden kuluessa. Jos näin ei tapahdu, lääkäri ilmoittaa ajokiellosta poliisille.

A-, B- ja T-ajokorttiluokassa hoidon onnistumista on arvioitava vähintään kolmen vuoden välein, taksinkuljettajien sekä C- ja D-ajokorttiluokassa vähintään vuoden välein.

 

Lue myös: Maski naamalla nukkumaan

Kommentit

  1. Kun sairastaa uniapneaa (keskivaikea, asteikon max.), mutta C-PAP-laitteen käyttö ei käytännössä onnistu, niin mitä sitten?

    1. Hei Juha Rantalahti!
      Tässä ongelmassa sinun kannattaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen. Toivottavasti saat apua!
      Yst. Kirsi Väisänen, päätoimittaja

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje