Työelämä

Kyteekö työyhteisössä riidan alku? – Hyvä keskustelija kuuntelee aidosti ja osaa myös olla jämäkkä

Onko sinun hankala tuoda esiin omia näkemyksiäsi ristiriitatilanteissa? Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan keskustelutaito paranee, kun muistaa viisi tärkeää asiaa: konkreettisuus, kuunteleminen, jämäkkyys, positiivisuus ja yhteiset tavoitteet.

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Shutterstock
Piirroskuvassa on kaksi isoa päätä vastakkain. Niiden edessä hahmot keskustelevat.

Työyhteisössä keskustelut sujuvat leppoisasti niin kauan, kun kaikki tuntuvat olevan asioista yhtä mieltä. Mutta jääkö silloin jotain sanomatta? Uskaltavatko kaikki ilmaista, mitä oikeasti ajattelevat? Leijuuko ilmassa konfliktin pelko?

Psykologi ja työyhteisövalmentaja Tony Dunderfelt on laatinut viiden kohdan ohjeen helpottamaan keskustelua ja tuomaan oma näkemys esiin rakentavasti myös konflikteja ratkottaessa. Vinkit pätevät vuorovaikutustilanteisiin niin työyhteisöissä kuin muissakin ihmissuhteissa, esimerkiksi parisuhteissa. Dunderfelt puhui aiheesta Work Goes Happy 2022 -tapahtumassa Helsingissä.

  1. Pysy konkretiassa

On tärkeä muistaa pysytellä käytännön tasolla: Mistä eripura tarkalleen ottaen syntyi? Tämä tarkoittaa muun muassa syyttelyn, liian analysoinnin ja tulkintojen välttämistä.

Dunderfelt puhuu vihollis- tai irvikuvan maalaamisesta.

– Vähänkin riitaisemmissa vuorovaikutustilanteissa mennään äkkiä ylätasolle: Olet aina tuollainen! Koskaan ei ole tapahtunut mitään hyvää! Silloin unohdetaan se konkreettinen tapahtuma, mistä riita on alkanut.

Näin käy helposti etenkin silloin, jos tunteet kuumenevat. Olennaista on päästä kiinni siihen, mitä toinen oikeasti sanoi tai teki tai mistä osapuolet ovat eri mieltä.

  1. Keskity kuunteluun

Kun luopuu turhista tulkinnoista ja oletuksista, myös kuuntelu sujuu paremmin. Dunderfelt kannustaa kokeilemaan “30 sekunnin sääntöä”. Sen voi mieltää toiminnalliseksi mindfulnessiksi, tilan antamiseksi läsnäolon hetkelle ilman arvottamista.

– Mitä toinen ihminen onkaan sanomassa, keskustelukumppani voi rentoutua kolmen tai neljän sisään- ja uloshengityksen ajan ja todeta, että ahaa, tässä tulee nyt tällainen näkemys esiin. Ikään kuin nauttia siitä tilanteesta, hän kuvailee.

Yleensä ajattelemme, että kaikilla on oikeus mielipiteeseensä, mutta käytännössä tämä usein unohtuu. Tulee kiire oikoa tai hyökätä sisään keskusteluun sen sijaan, että pysähtyisimme kuuntelemaan.

– Keskustelukumppanin saa myös keskeyttää, jos hän tuntuu pulisevan hölmöjä, mutta vasta tämän puolen minuutin aidon kuuntelun jälkeen.

  1. Harjoittele jämäkkyyttä

Jotkut meistä ottavat luonnostaan empaattisen kuuntelijan roolin, ja silloin ongelmaksi voi tulla jämäkkyyden puute. Kuten kaikkia mielen hyvinvoinnin taitoja, myös jämäkkyyttä voi opetella, ja siihen on saatavilla koulutusta.

Dunderfeltin mukaan oikeanlainen jämäkkyys ei ole hyökkäävää eikä tuputtavaa, vaan ystävällistä päättäväisyyttä ja oman tilan ottamista. Introvertille se voi olla vaikeampaa kuin ekstroverteille.

– Englannin kielessä “stand on your own ground” on hyvä ilmaus: seison omalla pohjallani, tämä on näkemykseni.

Kun toinen on puhunut, on hyvä oppia sanomaan mielipiteensä selkeästi tai tekemään tarkentavia kysymyksiä.

  1. Pyri positiivisuuteen

Jokaisessa tilanteessa on rakentavia tekijöitä, olivat asiat miten solmussa tahansa. Tämä on Tony Dunderfeltin mielestä positiivisuuden ydinajatus.

– Positiivisuus ei ole vaikeiden asioiden lakaisemista maton alle eikä pelkkää huulenheittoa. Se ei tarkoita myöskään pilvilinnamaista toiveikkuutta, että asiat olisivat hyvin, vaan sitä, että nähdään jo olemassa olevat hyvät asiat.

Tähänkin voi auttaa lyhyt 30 sekunnin irrottautuminen turhista ajatuksista ja tunteista, jotta luova mieli pääsee työskentelemään ja nostamaan esiin mahdollisuuksia eteenpäin menemiseksi.

  1. Määritä yhteiset tavoitteet

Keskustelun päätteeksi on tärkeä vetää yhteen, mihin on tultu ja mitkä yhteiset tavoitteet siitä eteenpäin ovat. Jos kyse on konfliktin ratkaisusta työyhteisössä, sovitaan tarvittaessa seuraava kokous tai tapaaminen.

– Tässä kohtaa kyse on tavallaan mielikuvatyöskentelystä. Aluksi lähdettiin konkreettisuudesta, ja lopuksi käytetään luovaa mielikuvitusta ja päätetään, mihin suuntaan ollaan menossa.

Myönteisyys tukee tavoitteisiin pääsemistä. Tony Dunderfeltin ihmiskäsityksen mukaan jokainen tekee aina parhaansa tilanteeseen ja omaan kykyynsä nähden.

– Filosofisesti kysymys on siitä, että koko ajan elämä pyrkii menemään eteenpäin. Tuhkastakin nousee lopulta uusi alku, ja tähän eteenpäin pyrkivään voimaan kannattaa kytkeytyä, hän kannustaa.

Kommentit

  1. Kirjoituksesta on paljon apua työmailmaan. Minulla on aika haasteellista, kun on paljon erilaisia työyhteisöjä eri paikoissa. Nyt on mennyt aika mukavasti.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje