Lyhyet

Marjanviljelijälle sakkoja työlupiin ja työaikakirjanpitoon liittyvistä puutteista

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut marjanviljelijälle 50 päiväsakkoa työaikasuojelurikoksesta ja luvattoman ulkomaalaisen työvoiman käytöstä. Teot koskivat marjanpoimintaa kesällä 2021. Tuomittu on marjanviljelyä harjoittaneen yhtiön hallituksen ainoa varsinainen jäsen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Neljä ulkomaalaista kausityöntekijää oli saanut kausityöluvan, mutta se oikeutti työntekoon toiselle työnantajalle. Marjanviljelijä ei ollut tarkistanut tätä ennen työnteon alkua. Lisäksi kolme ulkomaalaista työntekijää oli aloittanut työnteon neljä päivää aikaisemmin kuin heidän kausityölupansa oikeutti.

Yrittäjä ei ollut myöskään pitänyt lainkaan työaikakirjanpitoa urakkapalkalla poimineiden työntekijöiden osalta, ja tuntipalkkaisiakin työntekijöitä koskevassa työaikakirjanpidossa oli puutteita. Työaikakirjanpidon laiminlyönti koski noin sataa yrityksen työntekijää.

Puutteet tulivat esille vuonna 2022 tehdyssä työsuojelutarkastuksessa.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työaikakirjanpidon pitäminen työntekijöittäin on työnantajan lakisääteinen velvollisuus, joka koskee myös urakkapalkalla tehtävää työtä.

Lisäksi työnantajan on ennen työn aloittamista varmistettava, että ulkomaalaisella on työnteko-oikeus. Jos työnantaja vaihtuu kesken kausityöluvan, uusi työnantaja on lisättävä lupaan. Tämä tapahtuu maahanmuuttovirastolle tehtävällä hakemuksella.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 21.4.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje