Lyhyet

Metallialan yritykselle iso yhteisösakko turvallisuuspuutteista

| Teksti: Helinä Kujala

Nummelassa toimiva metallialan yritys on saanut 50 000 euron yhteisösakon työturvallisuuden puutteista. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antaman poikkeuksellisen suuren sakon syynä olivat pitkäkestoiset ja vakavat laiminlyönnit koneturvallisuudessa ja riskien kartoittamisessa.

Lisäksi viisi yrityksen edustajaa tuomittiin työturvallisuusrikoksista ja vammatuottamuksesta päiväsakkoihin, joista suurimmat lankesivat toimitusjohtajalle ja tuotantojohtajalle.

Yrityksessä oli sattunut vuonna 2015 kolme erillistä työtapaturmaa, jotka johtivat kolmen työntekijän loukkaantumiseen. Ensimmäinen tapahtui levyleikkurilla, toinen jyrsinkoneella ja kolmas pyörösahalla työskenneltäessä. Koneissa ei ollut asianmukaisia suojauksia, jotka olisivat estäneet pääsyn koneen vaara-alueelle.

Käräjäoikeuden mukaan yrityksessä ei ollut järjestelmällisesti kartoitettu riskejä. Turvallisuuspuutteet olivat niin merkittäviä, että tapaturmista olisi voinut koitua vieläkin vakavampia seurauksia. Yrityksessä on sittemmin parannettu koneiden suojausta, mutta käytössä on yhä esimerkiksi sirkkeli, joka on työturvallisuusmääräysten vastainen.

Tapaturmien sattumisen aikaan osa yrityksen koneista oli vanhoja. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelulakimies Anna Tiainen muistuttaa, että myös vanhojen koneiden turvallisuus on varmistettava.

– Käytännössä 1960-luvulla hankittu kone ei sellaisenaan sovellu työhön enää 2010-luvulla. Vanhojen koneiden turvallisuustason on täytettävä samat vaatimukset kuin uusien, Tiainen toteaa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa maaliskuussa 2018.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje