Lyhyet

Mielenterveysongelmat yleisiä koronainfektion jälkeen

| Teksti: Kirsi Väisänen

Koronavirusinfektion sairastaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua moniin mielenterveysongelmiin, tuore tutkimus vahvistaa. Samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu yhdysvaltalaistutkimus lisää näyttöä huomattavasti.

Tulosten perusteella koronavirusinfektion sairastaneet ja siitä selvinneet sairastuvat masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön, stressioireyhtymiin ja päihdeongelmiin todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Myös unihäiriöt ja neurokognitiivisten toimintojen heikentyminen olivat koronapotilailla lisääntyneet. Erot havaittiin sekä verrattuna koronaepidemian aikaisiin verrokkeihin että epidemiaa edeltävään tilanteeseen.

Jos tulokset pitävät paikkansa, koronavirusinfektion takia noin 60 potilasta tuhannesta sairastui johonkin mielenterveysongelmaan tai tarvitsi lääkityksiä yhden vuoden aikana. Nämä sairastumiset olisivat toisin sanoen jääneet tapahtumatta ilman koronavirusinfektiota.

Yhteydet olivat voimakkaimpia koronaepidemian pahimpina aikoina sairastuneilla potilailla, joiden koronainfektio edellytti sairaalahoitoa, mutta ne havaittiin myös muilla. Yhteys näkyi myös silloin, kun koronapotilaita verrattiin influenssan tai muiden sairauksien takia sairaalahoitoon joutuneisiin.

Tutkimuksessa käytettiin 154 000:n koronavirusinfektion saaneen terveystietoja. Potilaita verrattiin yli 5,6 miljoonaan koronavirusinfektiolta säästyneeseen sekä 5,9 miljoonaan terveeseen verrokkiin, joiden terveystiedot olivat epidemiaa edeltävältä ajalta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje