Työelämä

Hoitajille rokotepakko vuoden alusta alkaen

Vuoden 2022 alusta lähtien sosiaali- ja terveysalan työnantajilla on velvollisuus varmistaa, että sen henkilöstön rokotesuoja on kunnossa. Rokottamaton työntekijä voidaan siirtää sellaiseen työhön, jossa hän ei ole tekemisissä riskiryhmien kanssa. Työnantaja voi keskeyttää työsuhteen ja palkanmaksun, jos sellaista työtä ei ole tarjolla.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajat ovat saaneet oikeuden käsitellä työntekijöiden koronarokotussuojaa tai sairastettua koronatautia koskevia terveystietoja. Tarkoituksena on suojella vanhuksia ja muita riskiryhmiä sairastumasta. Työnantajan velvollisuus on varmistaa palvelujen koronaturvallisuus.

Tartuntatautilakiin lisätyn säännöksen mukaan työnantaja voi vain erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan.

Oikeus tietojen käsittelyyn tulee voimaan heti 1.1.2022. Käyttöönottamiselle annetaan kuukauden siirtymäaika, jotta työnantajat pystyvät järjestämään palvelut asianmukaisiksi ja jotta rokottamaton henkilökunta saa mahdollisuuden rokotteiden ottamiseen. Säännös on voimassa koko vuoden 2022.

Jos työntekijällä on lääketieteellinen syy sille, ettei hän voi ottaa koronarokotetta, hän voi työskennellä osoittamalla aina enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun covid-19-testin negatiivisen tuloksen.

Sääntelyä sovelletaan koko henkilöstöön, joka työskentelee riskiryhmien kanssa, myös viranhaltijoihin. Jos työntekijällä ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan, työnantajan on ensisijaisesti tarjottava työntekijälle muuta työsopimuksen mukaista työtä tai jos tällaista ei ole tarjolla, muuta työntekijälle sopivaa työtä.

Jos sopivaa työtä ei ole tarjolla tai työntekijä ei suostu sitä vastaanottamaan, työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta työnteon estymisen ajalta, ellei toisin ole sovittu.

 

Lisätietoa: Sosiaali- ja terveydenhuollon rokotukset

 

Kommentit

  1. Ensihoitajana työskennellyt tyttäremme joutuu pois työstä, koska hän ei ole rokotettu. On työskennellyt yli 20 vuotta ambulanssissa. Joutuu varmaan kerjäämään leipänsä. Sama homma toisella tyttärellä, joka on ollut terveydenhoitajana kymmenkunta vuotta.
    Kyllä maailma on mennyt hulluksi.

  2. Nyt suunnitellaan jokavuotista koronarokotetta influenssarokotteen lisäksi. Tähän asti olen voinut käydä kotihoidossa töissä 72 h välein annetun negatiivisen testin ansiosta. (Nenätesti muutaman kerran viikossa painajaista sekin.) Nyt koronassa, se antaa luvan 6 kk:n työskentelyyn. Mutta jos tämä pakkohulluus jatkuu ensi vuonna, on lähdettävä alalta, 50-vuotiaana. Käytännössä olemme saaneet huomata ettei rokote estä levittämästä. Kotihoidon asiakkaat ovat saaneet koronaa rokotettujen hoitajien välityksellä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje