Lyhyet

Muna päivässä on liikaa – riskit terveydelle kuitenkin pienet

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Kananmunien päivittäinen syöminen saattaa hieman suurentaa terveysriskejä pitkällä aikavälillä, mutta vaikutus on käytännössä varsin pieni. Suomalaisaineistoon perustuvat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella kananmunia on pidetty turvallisina.

Havainnot perustuvat 27 000 tupakoivan suomalaismiehen 31-vuotiseen seurantaan, joka alkoi 1980-luvulla.

Tulosten mukaan päivittäin 50 grammaa kananmunaa syövät menehtyivät seurannan aikana 6–8 prosenttia todennäköisemmin. Riski myös suureni mitä enemmän kananmunia söi ja mitä enemmän kolesterolia ruokavaliossa oli.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, joka koostui yli 3,6 miljoonan potilaan tiedoista. Analyysissa päivittäinen kananmunien syöminen liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta yhteys havaittiin vain Yhdysvalloissa. Eurooppalaistutkimuksissa tulokset olivat epäselviä ja aasialaistutkimuksissa yhteyksiä ei näkynyt lainkaan.

Kananmunien mahdolliset haitat on selitetty niiden sisältämällä kolesterolilla, mutta ravinnon kolesterolin vaikutus seerumin kolesterolipitoisuuksiin ja sydänriskeihin on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. On myös mahdollista, että kananmunien terveysvaikutukset riippuvat niiden valmistustavasta. Jos nyt julkaistut tulokset kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, kananmunia ei välttämättä kannata syödä joka päivä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje