Lyhyet

Opettajalle sakot työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi ammattiopiston opettajan 20 päiväsakkoon eli yhteensä 800 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli Tampereella noin vuosi sitten oppilaalle sattunut tapaturma. Oppilas oli opettajan johdolla ja valvonnassa toisen oppilaan kanssa purkamassa raskasta levysäilytyshyllyä sen muualle siirtämistä varten.

Kun hyllyrakenteet oli purettu nosturin avulla, oppilas oli poistamassa hyllyn sivuseinämiä yhdistävää viimeistä välitukea. Välittömästi viimeisen välituen irrottamisen jälkeen hyllyn vasen seinämä kaatui oppilaan päälle. Sen jälkeen hänen ja jo kaatuneen seinämän päälle kaatui vielä toinen seinämä. Kumpikin seinämä painaa noin 200 kiloa. Oppilaalle tapaturma aiheutti kaksi hiusmurtumaa selkänikamaan.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että opettaja ei ollut riittävästi selvittänyt purettavina olleen hyllyn rakennetta ja kiinnityksiä ennen hyllyn purkutyöhön ryhtymistä. Siksi oppilaat eivät olleet saaneet tarpeeksi opastusta purkutehtävän turvalliseen suorittamiseen.

Käräjäoikeudessa opettaja myönsi syytteen pääosin oikeaksi. Myös asianomistajana olleen oppilaan ja todistajana kuullun toisen oppilaan kertomukset sekä asiassa esitetyt kirjalliset todisteet puhuivat syytteen puolesta. Käräjäoikeus painotti, ettei kyseessä ollut tahallinen teko, vaan huolimattomuudesta aiheutunut laiminlyönti.

Tapaturmassa loukkaantuneella oppilaalla ei ollut asiassa rangaistus- tai vahingonkorvausvaatimuksia.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje