Lyhyet

Opiskelija loukkasi kätensä – sakkoja oppilaitokselle ja opettajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut koulutusyritykselle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusikoksesta. Lisäksi vastuuopettaja sai työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 35 päiväsakkkoa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Opiskelijan käsi oli jäänyt puristuksiin koneen kuljetinpyörän ja ohjausraudan väliin, kun hän oli ollut tekemässä laastia laastintekokoneella.

Vastuuopettaja oli antanut opiskelijoille yleisperehdytyksen koneen käyttöön. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että lainsäädäntö asettaa erityisvaatimuksia nuorten työskentelylle. Opettaja ei ollut riittävästi varmistanut, että opiskelija ymmärtää koneen käyttöön liittyvät asiat, eikä tarkkaillut tämän työskentelyä koneella. Opettaja oli lähtenyt luokkatilasta, eikä paikalle jäänyt toinen opettaja tiennyt olevansa vastuussa vastuuopettajan ryhmästä.

Koneelle ei myöskään ollut tehty vaarojen arviointia, ja sitä oli käytetty ilman turvamekanismia.

Työsuojeluviranomaisen muistuttaa, että oppilaitoksissa sekä muutoinkin nuorten työntekijöiden kanssa on panostettava erityisesti perehdyttämiseen, jotta voidaan varmistua, että he osaavat toimia turvallisesti ja ilmoittaa työturvallisuuspuutteista.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 3.4.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje