Lyhyet

Oppisopimuskuljettaja putosi kuorma-auton lavalta – esihenkilölle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kuljetusyhtiölle 6 000 euron yhteisösakon. Lisäksi esihenkilönä toiminut hallituksen jäsen sai 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta, mutta syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Tuomio liittyy vuonna 2021 Porvoossa yhteisellä rakennustyömaalla sattuneeseen työtapaturmaan, jossa taloelementtien purkamiseen osallistunut kuljettaja putosi kuorma-auton lavalta. Hän oli väistänyt kaatuvaa elementtiä, joka ei ollut siirtovuorossa mutta jonka kiinnitys oli jo poistettu.

Kuljettaja oli oppisopimusopiskelija. Asennustyön opastajina toimivat paikalla olleet rakennusyhtiön asentajat. Paikalla ei ollut kummankaan yhtiön työnjohtoa.

Elementtien kaatuminen johtui siitä, että kuljettaja oli poikennut asennusjärjestyksestä vastoin ohjeistusta. Käräjäoikeus katsoi, ettei kuljetusyhtiössä ollut kiinnitetty riittävästi huomiota työnjohtoon ja valvontaan. Oppisopimusopiskelijaan oli suhtauduttu kuin ammattitaitoiseen kuljettajaan, eikä työnantaja ollut informoinut rakennusyhtiötä kuljettajan kokemattomuudesta.

Käräjäoikeus katsoi kuljettajan esihenkilön laiminlyöneen velvollisuutensa huolehtia työntekijänsä turvallisuudesta ja terveydestä työssä sekä selvittää työhön liittyvät vaarat ja haitat ottaen huomioon kuljettajan kokemattomuus.

Elementtikuorman purkutyössä on erityinen tapaturman vaara

Syytteet rakennusyhtiötä ja sen edustajia koskevat syytteet hylättiin, koska rakennusyhtiö ei ollut asiassa päätoteuttaja.

– Jokaisen elementtikuorman purkutyöhön osallistuvan työnantajan on tunnistettava työhön liittyvä erityinen tapaturman vaara. Työn vaarallisuus on tunnistettu alalla jo vuosia sitten, ja se on ollut työsuojeluviranomaisen tehovalvonnan kohteenakin vuosina 2017 ja 2018, huomauttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (28.3.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje