Lyhyet

Pähkinät voivat auttaa pitämään verenpaineen kurissa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Säännöllisesti pähkinöitä nauttivat säästyvät verenpaineen kohoamiselta muita todennäköisemmin. Vaikutuksia nähdään, kun pähkinöitä syö ainakin 15 grammaa viikoittain.

Tiedot käyvät ilmi korealaistutkimuksesta, johon osallistui 10 000 yli 40-vuotiasta miestä ja naista, joilla ei ollut korkeaa verenpainetta tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana 2 000 osallistujalla todettiin korkea verenpaine, mutta sairastumiset eivät jakaantuneet tasaisesti. Tulosten perusteella vähintään 15 grammaa viikoittain pähkinöitä nauttivien riski saada verenpainediagnoosi oli noin neljänneksen pienempi kuin osallistujien, jotka söivät pähkinöitä harvemmin. Yhteys myös voimistui, jos pähkinöitä söi enemmän.

Pähkinöiden lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt julkaistuihin tuloksiin, mutta pähkinöiden terveyshyödyt on todettu monissa tutkimuksissa aiemminkin. Pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, antioksidantteja ja kuituja, mitkä osana muutenkin terveellistä ruokavaliota voivat pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje