Lyhyet

Mantelit sopivat laihduttajan ruokavalioon

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Mantelit ja pähkinät ovat monella tapaa terveellisiä, mutta koska niissä on paljon rasvaa, niiden sopivuutta laihduttajille on epäilty. Tuoreen tutkimuksen perusteella mantelit näyttäisivät kuitenkin tukevan laihdutusta ja saattavat samalla vähentää sydänriskitekijöitä.

Obesity-lehden julkaisemassa tutkimuksessa 106 ylipainoista tai lihavaa 25–65-vuotiasta osallistui yhdeksän kuukautta kestäneeseen laihdutusohjelmaan. Kaikki osallistujat olivat energiarajoitteisella ruokavaliolla, minkä lisäksi puolet sai päivittäin 30–50 grammaa manteleita tai energiapitoisuudelta vastaavan määrän hiilihydraattipitoisia naposteltavia, kuten riisikakkuja tai uunissa valmistettuja hedelmämyslipatukoita.

Kumpikin ryhmä onnistui laihtumaan keskimäärin 8 kiloa tutkimuksen aikana, tulokset osoittivat. Myös veren glukoositasot, verenpaine, insuliinitasapaino ja veren kolesterolitasot paranivat kummassakin ryhmässä. Kolesterolien osalta muutokset olivat kuitenkin laaja-alaisempia manteliryhmässä, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset olisi syytä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat mantelien sopivan laihduttajan ruokavalioon. Niiden suuri rasvapitoisuus ei hidasta laihtumista, ja koska rasvat ovat tyydyttymättömiä hyviä rasvoja, ne saattavat myös parantaa potilaiden kolesterolitasoja.

Manteli ja pähkinät auttavat monien tutkimusten perusteella sydän- ja verisuonitautien sekä muun muassa metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen välttämisessä. Terveellisten rasvojen lisäksi niissä on paljon proteiinia ja kuituja.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje