Lyhyet

Pitkäkestoinen koronatauti ei näy vielä sairauspäivärahoissa

| Teksti: Kirsi Väisänen

Pitkäkestoinen COVID-19 ei ole toistaiseksi aiheuttanut kovin paljon työkyvyttömyyttä, jos tarkastellaan Kelan maksamia etuuksia. Kaikki tautitapaukset eivät kuitenkaan tule ilmi tilastoista, koska kaikki sairastuneet eivät ole hakeneet tai saaneet sairauspäivärahaa. Osalla oireet ovat olleet niin lieviä, etteivät ne ole estäneet työntekoa. Kaikilla sairastuneilla ei ole ollut diagnoosia.

Vuoden 2021 aikana vain noin 350 henkilöä sai sairauspäivärahaa pitkäkestoisen koronataudin takia. Sen perusteella tehtyjen myönteisten sairauspäivärahapäätösten kuukausittainen määrä kuitenkin kasvoi vuoden aikana.

Pitkäkestoisen COVID-19-taudin diagnoosi otettiin käyttöön vasta loppuvuonna 2020, joten siltä vuodelta saajia ei ole.

– Huojentavaa potilaiden kannalta on se, että pääosalla niistä, joilla COVID-19 on todettu, työkyvyttömyysjakson pituus jää melko lyhyeksi, sanoo Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen.

Pitkäkestoinen koronatauti saattaa näkyä Kelan sairauspäivärahatilastoissa laajemmin vasta viipeellä, kun tautitapaukset edelleen yleistyvät ja diagnosointikäytännöt vakiintuvat. Myös työkyvyttömyyseläkehakemuksissa diagnoosi voi alkaa näkyä myöhemmin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje