Lyhyet

Portaiden siirrosta isku päähän – työnjohtajalle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennustyömaalla työskennellyt vuokratyöntekijä sai iskun päähänsä nostettavana olleen porraselementin osuessa häneen. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut rakennusalan yhtiön työnjohtajan kymmeneen päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Vuokratyöntekijä oli ollut siivoamassa kulkuväylää, ja tarkoitus oli siirtää rakennustyössä käytettyä porraselementtiä. Työ tehtiin nelipistenostona kurottajalla, johon kiinnitetty nostoliina irtosi kesken työn. Porraselementti putosi noin puolitoista metriä ja osui heilahtaessaan vuokratyöntekijään.

Kurottajaa oli työmaalla käytetty nostotöihin lähes päivittäin, vaikka sen käyttöä ei ollut mainittu työmaata koskevissa ohjeistuksissa. Epäselväksi jäi, miten vuokratyöntekijää oli ohjeistettu portaiden siirtoon ja olisiko portaat voinut siirtää purkamalla ne ensin. Hän, kurottajan kuljettaja ja kaksi muuta työtekijää olivat päättäneet portaiden siirrosta keskenään.

Työnjohtaja myönsi, ettei hän ollut käynyt nostoa tarpeeksi läpi vuokratyöntekijän kanssa etukäteen eikä hän ollut myöskään valvonut nostoa riittävästi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto painottaa, että vuokratyötä käyttävien työnantajat vastaavat paitsi omien myös vuokratyöntekijöidensä työturvallisuudesta. Samoin rakennustyömaalla tehtävien nostojen suunnittelu on työnantajan vastuulla silloinkin, kun nosto ei ole niin vaikea, että siitä pitäisi tehdä kirjallinen nostotyösuunnitelma.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.5.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje