Lyhyet

Putkisaneerauksen uusi menetelmä vaatii tarkkaa ihon suojausta

| Teksti: Sanna Alajoki

Uudet työmenetelmät saattavat yhtäkkiä lisätä ammatin ihotautivaaraa ja sen myötä suojaustarpeita. Näin on käynyt esimerkiksi putkisaneerausalalla.

Vanhojen viemäriputkien pinnoitus uudella muovilla on viime vuosina lisääntynyt. Valmis pinnoite on haitatonta viemärin käyttäjälle. Kuitenkin Työterveyslaitoksen ammatti-ihotautien poliklinikalle on tullut tutkimuksiin nuoria putkisaneeraustyöntekijöitä, jotka ovat saaneet voimakkaita iho-oireita putkituksessa käytettävistä epoksikemikaaleista.

– Epoksi-, uretaani- ja akrylaattimuovit ovat erinomaisia monessa käyttösovelluksessa, ja siksi niiden valmistusmateriaaleja on opittava käsittelemään turvallisesti. Kemikaaleilta suojaavia henkilönsuojaimia on käytettävä, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Erja Mäkelä.

Epokseja ja uretaaneja käyttävä putkisaneerausyritys valitsee usein ohuet kertakäyttöiset kemikaalinsuojakäsineet, jotta työ sujuisi.

Mäkelä kehottaa pukemaan kahdet nitriilikumikäsineet päällekkäin, etteivät kemikaalit läpäisisi niitä. Alemman käsineen on oltava päällimmäistä pidempi, jotta käsinettä riisuttaessa ei likaa rannettaan.

Myös käsivarren suojauksesta on huolehdittava. – Jos välineiden pesussa käytetään liuottimia, tarvitaan butyylikumikäsineet, jotka suojaavat liuottimelta ja sen mukana käsineisiin imeytyviltä muilta haitallisilta aineilta.

Teksti: Päivi Haavisto

Suojakäsineistä laaja artikkeli TTT-lehdessä 1/2015.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje