Lyhyet

Putoamissuojauksen laiminlyönti kattotyössä johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kattoremontteihin erikoistuneen yrityksen omistajan 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön on maksettava 6 000 euron yhteisösakko.

Yritys oli laiminlyönyt putoamissuojauksen ja turvallisen nousutien järjestämisen kolmella omakotitalon työmaalla.

Ensimmäisessä kohteessa katolla ei ollut lainkaan kaiteita tai muita rakenteellisia putoamissuojauksia. Kahdessa myöhemmässä kohteessa suojaus oli asetettu vain osittain. Yhdessä työkohteessa työntekijällä oli yllään valjaat, jotka eivät ole tällaisissa kattotöissä lainmukainen putoamissuojaus. Lisäksi katoille oli käytetty nousutienä irrallisia nojatikkaita.

Valjaita voi käyttää vain lyhytaikaisissa töissä

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että valjaat eivät ole lainmukainen putoamissuojaus, jos on mahdollista käyttää henkilönostimia tai rakenteellisia putoamissuojauksia, kuten kaiteita. Valjaita voidaan käyttää vain esimerkiksi yksittäisten reikien paikkaamisessa tai muissa hyvin lyhytaikaisissa töissä. Silloinkin työnantajan pitää suunnitella valjaiden käyttö huolellisesti etukäteen.

Työnantajan on esimerkiksi selvitettävä, onko työkohteen katolla valjaille riittävä määrä kiinnityspisteitä, jotka ovat suoraan työskentelykohdan yläpuolella. Jos kiinnityspisteitä on liian harvassa, putoamismatkasta tulee liian pitkä ja putoaminen valjaiden varaan voi aiheuttaa revähdyksen tai iskeytymisen rakenteisiin.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 1.7.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje