Lyhyet

Putoamissuojauksen laiminlyönti toi sakot työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut lahtelaisyritykselle 20 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja sai 40 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Kattoalan yrityksen työkohteissa ilmeni toistuvia puutteita työturvallisuuden varmistamisessa ja etenkin putoamissuojauksen järjestämisessä. Vuonna 2019 laiminlyöntejä havaittiin yhdeksässä työkohteessa eri paikkakunnilla, ja seuraavana vuonna niitä oli kahdeksassa työkohteessa. Puutteet tulivat esiin yhtiön työmaille tehdyissä työsuojelutarkastuksissa.

Yhtiölle oli annettu kehotuksia ja toimintaohjeita asianmukaisen putoamissuojauksen järjestämiseksi. Lisäksi yhtiö oli saanut neljä käyttökieltoa putoamissuojausten ja telineiden puutteiden vuoksi. Yhtiössä oli ryhdytty parantamaan putoamissuojausta vasta vuonna 2021.

Ylimmän johdon pitää tuntea vastuunsa

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että ylimmän johdon vastuulla on muun muassa huolehtia riittävistä resursseista ja selkeästä tehtävänjaosta. Lisäksi johdon tulee luoda toimiva työsuojeluorganisaatio ja taata edellytykset sen tehokkaalle toiminnalle. Työntekijöiden tai työnjohtajien mahdolliset laiminlyönnit ohjeiden noudattamisessa tai toiminnan valvomisessa eivät poista ylimmän johdon vastuuta.

– Yhtiön ylin johto on velvollinen osaltaan valvomaan, että sen alaiset työntekijät noudattavat työturvallisuusmääräyksiä ja heille annettuja ohjeita, Peltorinne sanoo.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 26.1.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje