Lyhyet

Putoamisturmasta sakkoja – tunnustaminen lievensi tuomiota

| Teksti: Kirsi Väisänen

Työntekijä loukkaantui Helsingissä helmikuussa 2018 sattuneessa työtapaturmassa, jossa rakennustelineet romahtivat niille kertyneen ylikuorman vuoksi. Korkeita telineitä käytettiin tiiliseinän purkuun. Romahduksen seurauksena työntekijä ja osa purkukuormasta putosivat telineiden alemmille tasoille.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut purkutyötä tehneen yrityksen toimitusjohtajan ja kaksi työnjohtajaa sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja ja toinen työnjohtaja saivat 20 päiväsakkoa ja toinen työnjohtaja 10 päiväsakkoa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Käräjäoikeuden tuomiota lievensi se, että toimitusjohtaja tunnusti rikoksen. Lisäksi asiaan vaikutti se, että toimitusjohtaja omisti pienen yrityksen kokonaan yksin, yhtiön liiketoiminnan tulos oli kyseisellä tilikaudella tappiollinen eikä yhtiön taloudellinen asema ollut vahva. Näistä syistä yhtiötä ei tuomittu maksamaan yhteisösakkoa.

Käräjäoikeuden mukaan tapaturman aiheuttamat vahingot olisivat voineet olla huomattavasti vakavammat. Oikeus totesi, että rikoksesta tulisi tuomita ainakin noin 40–60 päiväsakkoa, jos rangaistusta ei lievennettäisi tunnustamisen perusteella.

Tapaus on työsuojelun lakimies Matti Nissisen mukaan hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon tunnustaminen ja asian käsittely sitä varten säädetyssä erityisessä tunnustamisoikeudenkäynnissä konkreettisesti vaikuttavat rangaistuksiin.

– Tällä tavalla tuomittuja hyvitetään siitä ajan ja työn säästöstä, jonka he tunnustamalla oikeuslaitokselle saavat aikaan. On mielenkiintoista nähdä, saako tämä menettely laajemminkin jalansijaa työrikosten käsittelyssä tulevaisuudessa, Nissinen toteaa.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 1.6.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje