Työelämä

Rakennusinsinööri palkataan kaverin suosituksesta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Sosiaalisten verkostojen kautta tapahtuva epämuodollinen rekrytointi on tehokkain tapa palkata väkeä pienissä rakennusyrityksissä.

Työnantaja hyötyy työntekijän verkostoitumisesta, selviää Matti Laukkarisen Jyväskylän yliopistolle tekemästä kandidaatin tutkielmasta. Aiemmin LVI-suunnittelijana toiminut Laukkarinen haastatteli työssään rakennusliikkeiden toimihenkilöitä, jotka palkkaavat työnjohtajia, työpäälliköitä ja projektipäälliköitä rakennuksille.

Työntekijöiden ja työnantajien kohtaamisen dynamiikkaa oli aiemmin tutkittu lähinnä työnhakijoiden näkökulmasta. Laukkarinen keskittyi tutkimuksessaan työnantajan näkökulmaan.

Kävi ilmi, että rakennusalalla luotetaan työntekijöiden suosituksiin ja suositaan epämuodollista rekrytointia ennemmin kuin työvoimatoimiston palveluita, työpaikkailmoittelua tai rekrytointitoimeksiantoja.

Parhaat rakentajat ja suunnittelijat työllistyvät helposti, ja kyvykkäistä työntekijöistä on pulaa. Pätevien työntekijöiden saaminen estää jopa yritysten kasvua.

Laukkarisen mielestä oman henkilöstön sosiaalisten verkostojen hyödyntämisessä olisi rakennusalalla parantamisen varaa.

– Tämä voisi tapahtua käytännössä esimerkiksi kannustamalla omaa henkilöstöä erilaisin palkitsemisjärjestelmin, joissa suosittelijana toiminut henkilö saa bonuksen onnistuneeseen rekrytointiin johtaneesta suosittelusta. Monilla toimialoilla tällaiset palkitsemisjärjestelmät ovat olleet jo pidemmän aikaa käytössä, mutta rakennusalalla ne ovat käsitykseni mukaan harvinaisempia, sanoo Laukkarinen.

Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja Tiina Strand kertoo, että erityisesti päteviä LVI-insinöörejä tarvittaisiin lisää. Hänen mukaansa työnantajan kannattaisi tukea työntekijänsä verkostoitumista. Strand kannustaakin työnantajia tukemaan työntekijöidensä verkostoitumista alan eri yhdistyksissä ja yhteisissä hankkeissa.

– Oman ammatillisen järjestön kautta kuulee alan kehityksestä nopeammin, saa vinkkejä piilotyöpaikoista ja tietenkin tutustumisen myötä saa myös suosittelijoita osaamiselleen, toteaa Strand.

Lähde: Sähköposti Matti Laukkarinen 2.9.2018, Suomen LVI-liitto ry tiedote

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje