Lyhyet

Raudoitusverkoista koitui vakava vaara – laiminlyönnistä isot sakot yhtiölle

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kivi- ja betonituotteita valmistavalle Rudus Oy:lle 100 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Kyse on yhtiön Kiteen-tehtaalla työntekijöille aiheutuneesta vakavasta vaarasta, jonka syynä oli raudoitusverkkojen säilytystapa.

Satoja kiloja painavia raudoitusverkkonippuja oli säilytetty pystyasennossa telineissä tehtaan varastossa, jossa ne olivat olleet vaarassa kaatua. Ne olivat usean kerran kaatuneetkin ja aiheuttaneet läheltä piti -tilanteita.

Vuonna 2021 raudoitusverkkonippu kaatui yhden työntekijän päälle, mutta hän selvisi tapaturmasta ilman erityisen vakavia vammoja. Jo tätä ennen verkkonippujen aiheuttama vaara oli ollut tehdaspäällikön ja yhtiön johdon tiedossa useita vuosia. Työntekijät olivat ilmoittaneet vaarasta ja läheltä piti -tilanteista tehtaan edustajille. Ongelmaan tartuttiin kuitenkin vasta, kun työtapaturma oli tullut työsuojelutarkastajan tietoon ja tämä vaati asian korjaamista.

Käräjäoikeus tuomitsi silloiselle tehtaan tehdaspäällikkölle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön on yhteisösakon lisäksi maksettava tapaturmaan joutuneelle työntekijälle 5 800 euroa terveyshaitasta ja oikeudenkäyntikuluista.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (1.2.2024) Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje