Lyhyet

Ravintoloiden tupakkakielto vähentänee tarjoilijoiden syöpää

| Teksti: Sanna Alajoki

Ravintoloiden tupakointikielto on tuoreen tutkimuksen mukaan vähentänyt merkittävästi tarjoilijoiden altistumista tupakansavulle sekä heidän hengitystie- ja silmäoireiluaan.

Miestarjoilijoilla syöpiä ilmenee noin puolitoista kertaa ja naistarjoilijoilla 1,1-kertaa yleisemmin kuin muulla väestöllä. Suurin ylimääräisten syöpätapausten määrä koskee miestarjoilijoilla keuhkosyöpää ja nielusyöpää ja naistarjoilijoilla keuhkosyöpää sekä kohdunkaulan syöpää.

– Tarjoilijoiden kohonnut syöpäriski voi johtua siitä, että tarjoilijat tupakoivat muuta väestöä yleisemmin, altistuvat työssään tupakansavulle ja käyttävät alkoholia muuta väestöä enemmän, arvioi Helsingin yliopistossa väitellyt Jere Reijula.

Reijula toteaa, että hänen tekemänsä tutkimus kuvaa tämänhetkistä tilannetta. Tupakkalain vaikutukset näkyvät syöpätilastoissa viiveellä. – Tarjoilijoiden riski sairastua etenkin keuhkosyöpään tulee todennäköisesti tasaantumaan.

Tupakansavulle altistuminen lisää merkittävästi riskiä sairastua syöpään sekä sydän- verisuoni- ja keuhkosairauksiin. Suomessa tupakoinnin kieltäminen työpaikoilla vuonna 1995 on suojannut tehokkaasti altistumiselta muilla työpaikoilla kuin ravintoloissa.

Ravintoloita koskeva tupakkalaki tuli voimaan vuonna 2000, ja sen mukaan ravintoloiden tuli varata osa tiloista tupakoimattomille asiakkaille. Siitä alkaen tupakointikielto eteni asteittain vuoteen 2007, jonka jälkeen tupakointi kiellettiin kokonaan ravintoloiden yhteisissä asiakastiloissa.

Väitöstutkimuksessaan Jere Reijula arvioi ravintoloita koskevan tupakkalain toteutumista ja sen vaikutuksia ravintolatyöntekijöiden altistumiseen tupakansavulle työssä. Tutkimuksessa myös verrattiin osittaisen tupakointikiellon ja totaalikiellon eroja työntekijöiden tupakansavulle altistumisessa sekä arvioitiin ravintolatyöntekijöiden riskiä sairastua syöpään viidessä pohjoismaassa.

Tutkimusta varten toteutettiin kuusi valtakunnallista kyselytutkimusta vuosina 1999–2010. Kysely lähetettiin vuosittain ravintola-alalla toimiville Palvelualojen ammattiliitto PAM:in jäsenille. Tupakansavulle altistumista arvioitiin kyselyjen lisäksi myös ravintoloissa tehdyillä sisäilman nikotiinipitoisuusmittauksilla Helsingissä, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa.

Ravintolatyöntekijöiden riskiä sairastua syöpään tutkittiin viiden pohjoismaan yhteisestä syöpärekisteristä (Nordic Occupational Cancer eli NOCCA-aineisto). Tietokannan 14,9 miljoonan henkilön joukosta poimittiin tarjoilijat, 16 134 miestä ja 81 838 naista. Heillä myöhemmin todettujen syöpien määrää verrattiin muussa väestössä ilmaantuviin syöpiin. Miestarjoilijoilla todettiin yhteensä 3 100 ja naistarjoilijoilla 16 288 syöpätapausta.

(Lähteenä Helsingin yliopiston tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje