Lyhyet

Räystäslautojen vaihto johti tapaturmaan

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä- Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut metallialan yrityksen työturvallisuusrikoksesta 1 000 euron yhteisösakkoon. Syynä on yrityksen kirvesmiehen loukkaantumiseen johtanut työtapaturma, joka sattui räystäslautoja vaihdettaessa.

Kirvesmies ja hänen työparinsa olivat käyttäneet työtasonaan lautanippua, jolle he kulkivat nojatikkaita pitkin. Kirvesmies kaatui ilmeisesti astuttuaan tikkaiden puolien väliin.

Työturvallisuusmääräysten mukaan nojatikkaita saa käyttää vain tilapäisenä kulkutienä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin.

Työmaalla olisi ollut käytettävissä niin kutsuttu porrastorni. Työntekijät eivät olleet saaneet työn tekemiseen juurikaan ohjeistusta, eikä työnantaja ollut käräjäoikeuden mukaan valvonut työtä eikä tarttunut turvallisuuspuutteisiin.

Työnantajan kertoman mukaan hän ei ollut opastanut työtekijöitä, koska luotti näiden ammattitaitoon ja kokemukseen. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että työnantaja on velvollinen huolehtimaan työpaikan turvallisuudesta silloinkin, kun työntekijät ovat kokeneita ammattilaisia.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 30.10.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje