Lyhyet

Sakkoja käsitapaturmasta liimansekoituskoneella

| Teksti: Helinä Kujala

Takin tarttuminen liimansekoituskoneeseen johti työtapaturmaan Mölnlycke Healt Care Oy:n tehtaassa Mikkelissä. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tapaturma sattui kesäkuussa 2015, kun työntekijä oli puhdistanut liimasekoituskoneen kulhossa pyörivää akselia liimamassasta kädessään olevalla lastalla. Hänen takkinsa oli tarttunut akseliin ja lähtenyt kietoutumaan sen ympärille, minkä seurauksena käsivarren iho oli repeytynyt ja käsi murtunut. Tässä vaiheessa hän oli saanut itse pysäytettyä koneen.

Tehtaan esimiehet olivat kahdesti tehneet koneeseen laissa edellytetyn vaarojen arvioinnin. Työnjohtajan laatimiin käyttöohjeisiin oli kirjattu varoitus, jossa kiellettiin koskemasta pyörivään akseliin. Vaara oli siten tiedostettu yleisellä tasolla, mutta se ei ollut johtanut toimenpiteisiin.

Myös vaarojen arviointi ja työolojen valvonta oli ollut puutteellista. Niissä ei ollut havaittu, että työntekijöillä oli ollut tapana puhdistaa lastalla pyörivää akselia, ja siksi akselia ei ollut suojattu.

Oikeus totesi, että yhtiössä oli ryhdytty toimiin vastaavien tapaturmien ehkäisemiseksi. Silti työturvallisuusrikosta ei voida sen mukaan pitää vähäisenä. Yhteisösakon lisäksi työnantajan on maksettava työntekijälle vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 13 500 euroa.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on estettävä työntekijöiden mahdollisuus päästä koskettamaan koneiden liikkuvia osia suojaamalla ne mekaanisin suojin tai teknisin suojalaittein. Lain mukaan ei riitä, että koneiden liikkuvien osien aiheuttamista vaaroista varoitetaan esimerkiksi kielloin tai varoitusmerkinnöin.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje