Lyhyet

Sakkoja laiminlyönneistä asbestipurkutyössä

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennushankkeessa saneerattiin bingosalia ravintolakäyttöön Jyväskylässä. Rakennuttajan ja pääurakoitsijan lisäksi yhteisellä työmaalla toimi useita urakoitsijoita ja niiden työntekijöitä.

Saneeraus oli aloitettu normaalina purkutyönä ilman, että tilassa oli tehty asbestikartoitusta. Työntekijöiden mukaan työolot olivat vaativat ja ilmassa oli runsaasti rakennuspölyä.

Voimistuneiden asbestiepäilyjen vuoksi päätoteuttaja otti lopulta yhteyttä asbestipurkuja tekevään yritykseen. Havaittiin, että purettavissa tiloissa ja joissain viereisissä liiketiloissa oli asbestia. Purkutyöt keskeytettiin välittömästi. Asbestipurkuyritys teki tarvittavat purku- ja siivoustyöt ja varmisti lopuksi tilojen puhtauden.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi suurimmassa vastuussa purkutyön turvallisuudesta olleen ja päätoteuttaja toimineen yrityksen 5 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Päätoteuttajan työnjohtaja sai 50 päiväsakkoa ja projektipäällikkö 40 päiväsakkoa. Hankkeessa rakennuttajan edustajana toiminut osakas tuomittiin 30 päiväsakon rangaistukseen.

Lisäksi yritysten ja niitä edustaneiden henkilöiden on maksettava saneeraustyön aikaan astmaan sairastuneelle työntekijälle korvauksia muun muassa ansionmenetyksestä ja hoitokuluista sekä oikeudenkäyntikulut. Yhteensä summa on lähes 16 000 euroa.

Tapaus sattui vuonna 2014, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa maaliskuussa 2018.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje