Lyhyet

Sakkoja vakavasta putoamisturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Kuuden metrin korkeudesta pudonnut kattotyöntekijä loukkaantui Kangasalla sattuneessa työtapaturmassa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnantajan, Hämeen Kattokeskus Oy:n, 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Kattotyöntekijöiden esimies sai 45 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy reilut 10 000 euroa.

Työntekijän ja hänen työtoverinsa tehtävänä oli asentaa omakotitalon vesikatolle vesikouruja ja piipun pellityksiä sekä maalata räystäslautoja. Vesikaton räystäslinjalle ei ollut asennettu suojakaidetta. Työalustana olivat nojatikkaat. Piipun pellitystä asentaessaan työntekijä liukui yllättäen katolta ja putosi pihamaalla olleen kiven päälle ja siitä nurmikolle. Hänellä ei ollut turvavaljaita eikä kypärää.

Käräjäoikeus katsoi yrityksen laiminlyöneen putoamissuojauksen suunnittelun. Lisäksi esimies oli laiminlyönyt työolojen jatkuvan valvonnan. Ei riitä, että työntekijöille annetaan putoamissuojaimet ja ohjeet työn turvalliseen tekemiseen, vaan on myös valvottava niiden käyttöä ja noudattamista. Lisäksi esimiehen olisi pitänyt valvoa, että nojatikkaita ei käytetä työalustana. Tapahtuman aikaan työnjohtaja oli kesälomalla ja esimies työmaalla toisella paikkakunnalla.

Sakkojen lisäksi yhtiö tuomittiin noin 600 euron menettämisseuraamukseen rikoksella saadusta hyödystä. Yhtiön on myös maksettava 800 euroa ja esimiehen 80 euroa rikosuhrimaksua.

Tapaturma sattui kesäkuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje