Lyhyet

Sirkkeliturmasta sakot tuotantopäällikölle

| Teksti: Helinä Kujala

Betonialan yrityksen tuotantopäällikkö on saanut 30 päiväsakkoa ja tuomion työturvallisuusrikoksesta, joka liittyy pöytäsirkkelin aiheuttamaan työtapaturmaan.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsitelty tapaus sattui yhtiön Joensuun-tehtaalla vuonna 2016. Työntekijä oli sahannut sirkkelillä vanerilevyä, kun hänen sormensa osui laitteen terään. Hän ei ollut säätänyt sirkkelin terän yläsuojaa ja jakoveistä työstettävän kappaleen paksuuden mukaan.

Käräjäoikeuden mukaan työntekijää ei ollut riittävästi opastettu sirkkelin käyttöön, vaikka tuotantopäällikkö ja työntekijä itsekin pitivät opastusta riittävänä. Työntekijöiden saatavilla ei ollut ollut koneen suomenkielisiä käyttöohjeita, eikä tuotantopäällikkö ollut opastanut työntekijää säätämään teränsuojia ohjeiden mukaan. Tuotantopäällikön katsottiin myös laiminlyöneen työntekijöiden valvontaa.

Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli käyttänyt kyseistä sirkkeliä jo vuosia. Ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan edustajalla on velvollisuus opastaa koneiden käyttö myös kokeneille työntekijöille ja varmistettava, että työntekijät ovat omaksuneet oikeat työtavat. Esimiesten on jatkuvasti valvottava työtapoja ja puututtava väärään ja turvallisuutta heikentävään toimintaan.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje