Lyhyet

Tapaturma työkokeilussa – ­säätiölle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Tukeva-säätiölle 5 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, joka muun muassa järjestää työvalmennusta osatyökykyisille.

Säätiön Siilinjärven-yksikön puuverstaalla sattui vuonna 2018 tapaturma, kun työkokeilussa olleen miehen peukalon kärki leikkautui oikohöylän terään. Oikohöylästä puuttui siihen kuuluva teränsuojus.

Koneiden toimintakuntoa ei ollut seurattu säännöllisesti, eikä työntekijää ollut opastettu puuntyöstökoneiden turvalliseen käyttöön. Säätiössä ei ollut sellaista työnopastusjärjestelmää, jonka avulla olisi voitu varmistua siitä, että kaikki valmennettavat saavat riittävän opastuksen.

Säätiössä ei ollut määritelty riittävän tarkasti esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä eikä huolehdittu siitä, että heillä on riittävästi työsuojeluun liittyvää osaamista.

Käräjäoikeus tuomitsi tapahtuma-aikaan säätiön toimitusjohtajana toimineelle henkilölle sekä yksikön päällikölle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta kummallekin 25 päiväsakkoa. Sekä heidän että yhtiön maksettavaksi tuli myös rikosuhrimaksu.

Lisäksi oikeus määräsi säätiön ja tuomitut esimiehet maksamaan yhteisvastuullisesti tapaturman uhrille vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuja liki 13 000 euroa.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 23.12.2012

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje