Lyhyet

Tapaturmattomuus tavoitteena, vaikka vahinkojakin sattuu

| Teksti: Sanna Alajoki

“Asenteemme tapaturmiin on, että niitä ei hyväksytä ja jokainen tapaturma on estettävissä. Tavoitteemme on tapaturmaton työpaikka. Koulutamme, ohjeistamme ja viestimme esimiehille ja työntekijöille työturvallisuusasioista jatkuvasti. Valitettavasti emme ole vielä onnistuneet estämään kaikkia tapaturmia. Jokainen tapaturma on työntekijän henkilökohtaiselta kannalta erittäin ikävä ja meille yhtiönä suuri takaisku. Tämän tapaturman jälkeen olemme tarkentaneet jätepuristimiin liittyviä riskien arviointeja ja ohjeistuksia välttääksemme vastaavat vahingot jatkossa. Lisäksi ponnistelemme entistä lujemmin muun muassa riskien arviointien laadun ja turvallisuushavaintojen määrän nostamiseksi, korjataksemme epäkohdat sekä perehdyttääksemme riskit henkilöstölle.”

Näin kommentoi kiinteistö ja toimitilapalveluihin erikoistuneen ISS Palvelut Oy:n HS johtaja Vesa Suomalainen, kun yritys sai 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta toukokuun alussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Sama tapaturma toi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle 15 000 euron yhteisösakon. Lisäksi sairaanhoitopiirin sairaalainsinööri sai noin 1 700 euron ja ISS Palvelut Oy:n palveluesimies noin 1 000 euron sakot työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Käsiteltävänä oli työtapaturmatapaus, jossa ISS Palvelut Oy:n työntekijä oli mukana tyhjentämässä jäteastiaa Tampereen yliopistollisen sairaalan energiajätepuristimeen. Jäteastia tyhjeni huonosti, joten toinen työntekijä käytti kaatolaitteen sivulla olevaa ohjauslaitetta ravistaakseen astian tyhjäksi. Työntekijä oli kaatolaitteen vastakkaisella puolella estämässä kevyiden jakeiden menemistä puristimen ohi. Tässä yhteydessä hänen sormensa jäi kaatolaitteen rungon ja puristimen väliseen suojaamattomaan puristumiskohtaan. (Oikeuden ratkaisu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedotteessa.)

– Käsittelemme havaintoja tiimi­palavereissa. Panostamme tapaturmien tutkintaan, ennakoimme riskejä, otamme opiksi sattuneista tapaturmista ja kehitämme ratkaisuja yhdessä, sanoo Vesa Suomalainen Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikkoja esittelevässä jutussa.

Lue Nolla tapaturmaa -foorumin ja Työ Terveys Turvallisuus -lehden yhdessä tuottaman juttusarjan ensimmäinen osa Siisteys ja turvallisuus kulkevat käsikynkkää.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje