Lyhyet

Tietoisuus laitteen viasta kiristi työturvallisuusrikoksen rangaistusta

| Teksti: Sanna Alajoki

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa toimivan muovialan yrityksen kunnossapitoinsinöörin ja työnjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Viallinen kone oli aiheuttanut työntekijän loukkaantumisen. Kunnossapitoinsinööri tuomittiin 30 päiväsakkoon ja työnjohtaja 40 päiväsakkoon. Lisäksi yritykselle langetettiin 10 000 euron yhteisösakko.

Koneen rajakytkimessä oli ilmennyt vika tammikuussa 2014. Rajakytkimen tarkoitus oli pysäyttää kone, kun turvasalpa avataan. Työnantajan edustajat tiesivät viasta, mutta konetta käytettiin silti. Koneeseen oli teipattu kirjallinen ilmoitus rikkoutuneesta rajakytkimestä.

Konetta puhdistanut koneenhoitaja loukkaantui vakavasti työtapaturmassa helmikuussa 2014. Koneenhoitaja ei tiennyt koneessa olevasta viasta eikä huomannut varoituslappua. Hän avasi koneen turvasalvan, mutta koneen viallinen raja-kytkin ei pysäyttänytkään konetta, jolloin hänen vasen kätensä joutui vetotelan ja leikkuutelan väliin.

Käräjäoikeus katsoi, että vastaajat olivat ottaneet tietoisen riskin edellyttäessään koneen käyttöä, vaikka se ei ollut täysin kunnossa. Kun koneen kylkeen vain teipataan varoitukseksi käsin kirjoitettu lappu, sitä ei käräjäoikeuden mukaan voida pitää riittävänä toimenpiteenä, jolla taataan turvallisuus ja vaara poistuu. Oikeus katsoi, että tietoisen riskin ottaminen on rangaistusta korottava tekijä.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje